וְכֹל בְּכוֹר אָדָם בְּבָנֶיךָ תִּפְדֶּה (שמות יג,יג)
"פדיון הבן" הוא טקס יחיד במינו הנערך לעתים נדירות יחסית. זו מצווה המתקיימת בתינוק זכר בכור לאמו, ששני הוריו "ישראלים", כלומר אינם כוהנים או לוויים. זהו טקס חגיגי, ומקובל להזמין אליו קרובי משפחה וידידים, למרות שניתן להסתפק גם בהשתתפותם של הבכור, הכוהן והאב בלבד. עם זאת, כדאי לדאוג לנוכחות מניין גברים.
התורה רואה את הבן הבכור כבעל מעמד מיוחד. הוא זכאי לפריווילגיות כמו גם לחובות מסוימות, ומעמדו זה ניתן לו בעקבות נס הצלת בכורי ישראל ממכת בכורות, כאשר המכה שפגעה בבכורי המצרים פסחה על בכורי עם ישראל.
בתחילה יועדו הבכורים להיות משרתי הקודש בבית המקדש, אבל זכות זו ניטלה מהם בעקבות השתתפותם בחטא העגל, ונמסרה לבני שבט לוי שלא נטלו חלק בחטא. הבכורים נדרשו אפוא לפדות את חובת העבודה במקדש באמצעות תשלום של חמישה מטבעות כסף – המכונים גם "חמישה סלעים" – לכוהן, כמתואר בתורה (במדבר יח, טו־טז): "אַךְ פָּדֹה תִפְדֶּה אֵת בְּכוֹר הָאָדָם… וּפְדוּיָו מִבֶּן חֹדֶשׁ תִּפְדֶּה בְּעֶרְכְּךָ כֶּסֶף חֲמֵשֶׁת שְׁקָלִים".
כיום, מקובל להשתמש במטבעות כסף במשקל 102 גרם, שהוא המשקל המוערך של הסכום הנקוב בתורה. כוהנים רבים מחזיקים מטבעות כסף כאלו, שאותם ניתן לרכוש מהם כדי לבצע בהם את הפדיון. סמוך למועד הפדיון יש לברר אצל רב או אצל הכוהן העורך את הפדיון את שוויים המדויק של חמשת הסלעים במטבע ישראלי, מאחר שהוא משתנה מעת לעת.
מיהו בכור?
הבכור מכונה בכתובים "פטר רחם", כלומר הראשון שיצא מן הרחם. אם קדמה לידת בת להולדת הבן, וכן אם היו לאם הריונות קודמים שהגיעו לשלב מתקדם אך לא הסתיימו בלידה, אין עורכים לבן הנולד פדיון, שכן אינו "פטר רחם".
גם תינוק שנולד בניתוח קיסרי אינו נחשב "פטר רחם" אלא "יוצא דופן", שכן הוצא מדופן הבטן ולא מן הרחם.
מתי נערך פדיון הבן?
את הפדיון יש לערוך לילד מגיל חודש ומעלה, שכן לפי ההלכה התינוק יוצא מכלל סכנה רק בחלוף שלושים יום מן הלידה. הפדיון נערך אפוא ביום ה-31. למנהג בני אשכנז הפדיון נערך בשעות היום בלבד, וכשהיום המיועד חל בשבת או בחג, נדחֶה הפדיון ליום המחרת. למנהג הספרדים, ניתן לערוך את הפדיון גם בלילה וכן במוצאי השבת או החג. בימי חול המועד מתקיים הפדיון כרגיל.
אם היום ה-31 חלף ועדיין לא נערך פדיון לבן, יש לערוך אותו בהקדם האפשרי. זו חובתו של האב לפדות את בנו, וכשהילד מגיע לגיל בר־מצווה, המצווה עוברת אליו ועליו לפדות את עצמו.
שאלות נוספות
מי הבכור בלידת תאומים? הבכור הוא התינוק שנולד ראשון. אם בת קודמת לבן, אין לבן מעמד של בכורה.
האם ניתן לערוך פדיון הבן ביום צום? בימי צום מקיימים את פדיון הבן לקראת הערב, כך שהסעודה נערכת במוצאי הצום.
מה דינו של בכור יתום? כאשר הבכור התייתם מאביו, חלילה, יש ספק על מי מוטלת מצוות הפדיון. במצב זה – כמו גם במקרה של בכור מאומץ – יש להפנות את השאלה אל רב.