פדיון הבן

וְכֹל בְּכוֹר אָדָם בְּבָנֶיךָ תִּפְדֶּה (שמות יג,יג)

"פדיון הבן" הוא טקס יחיד במינו הנערך לעתים נדירות יחסית. זו מצווה המתקיימת בתינוק זכר בכור לאמו, ששני הוריו "ישראלים", כלומר אינם כוהנים או לוויים. זהו טקס חגיגי, ומקובל להזמין אליו קרובי משפחה וידידים, למרות שניתן להסתפק גם בהשתתפותם של הבכור, הכוהן והאב בלבד. עם זאת, כדאי לדאוג לנוכחות מניין גברים.

התורה רואה את הבן הבכור כבעל מעמד מיוחד. הוא זכאי לפריווילגיות כמו גם לחובות מסוימות, ומעמדו זה ניתן לו בעקבות נס הצלת בכורי ישראל ממכת בכורות, כאשר המכה שפגעה בבכורי המצרים פסחה על בכורי עם ישראל.

בתחילה יועדו הבכורים להיות משרתי הקודש בבית המקדש, אבל זכות זו ניטלה מהם בעקבות השתתפותם בחטא העגל, ונמסרה לבני שבט לוי שלא נטלו חלק בחטא. הבכורים נדרשו אפוא לפדות את חובת העבודה במקדש באמצעות תשלום של חמישה מטבעות כסף – המכונים גם "חמישה סלעים" – לכוהן, כמתואר בתורה (במדבר יח, טו־טז): "אַךְ פָּדֹה תִפְדֶּה אֵת בְּכוֹר הָאָדָם… וּפְדוּיָו מִבֶּן חֹדֶשׁ תִּפְדֶּה בְּעֶרְכְּךָ כֶּסֶף חֲמֵשֶׁת שְׁקָלִים".

כיום, מקובל להשתמש במטבעות כסף במשקל 102 גרם, שהוא המשקל המוערך של הסכום הנקוב בתורה. כוהנים רבים מחזיקים מטבעות כסף כאלו, שאותם ניתן לרכוש מהם כדי לבצע בהם את הפדיון. סמוך למועד הפדיון יש לברר אצל רב או אצל הכוהן העורך את הפדיון את שוויים המדויק של חמשת הסלעים במטבע ישראלי, מאחר שהוא משתנה מעת לעת.

מיהו בכור?

הבכור מכונה בכתובים "פטר רחם", כלומר הראשון שיצא מן הרחם. אם קדמה לידת בת להולדת הבן, וכן אם היו לאם הריונות קודמים שהגיעו לשלב מתקדם אך לא הסתיימו בלידה, אין עורכים לבן הנולד פדיון, שכן אינו "פטר רחם".

גם תינוק שנולד בניתוח קיסרי אינו נחשב "פטר רחם" אלא "יוצא דופן", שכן הוצא מדופן הבטן ולא מן הרחם.

מתי נערך פדיון הבן?

את הפדיון יש לערוך לילד מגיל חודש ומעלה, שכן לפי ההלכה התינוק יוצא מכלל סכנה רק בחלוף שלושים יום מן הלידה. הפדיון נערך אפוא ביום ה-31. למנהג בני אשכנז הפדיון נערך בשעות היום בלבד, וכשהיום המיועד חל בשבת או בחג, נדחֶה הפדיון ליום המחרת. למנהג הספרדים, ניתן לערוך את הפדיון גם בלילה וכן במוצאי השבת או החג. בימי חול המועד מתקיים הפדיון כרגיל.

אם היום ה-31 חלף ועדיין לא נערך פדיון לבן, יש לערוך אותו בהקדם האפשרי. זו חובתו של האב לפדות את בנו, וכשהילד מגיע לגיל בר־מצווה, המצווה עוברת אליו ועליו לפדות את עצמו.

שאלות נוספות

מי הבכור בלידת תאומים? הבכור הוא התינוק שנולד ראשון. אם בת קודמת לבן, אין לבן מעמד של בכורה.

האם ניתן לערוך פדיון הבן ביום צום? בימי צום מקיימים את פדיון הבן לקראת הערב, כך שהסעודה נערכת במוצאי הצום.

מה דינו של בכור יתום? כאשר הבכור התייתם מאביו, חלילה, יש ספק על מי מוטלת מצוות הפדיון. במצב זה – כמו גם במקרה של בכור מאומץ – יש להפנות את השאלה אל רב.

שתפו:

מאמרים נוספים

שֵם העצם, שֵם התואר

אם חשבתם שלמצוא את בן או בת הזוג ולהסכים על התפריט במזנון החתונה היו ההתלבטויות הקשות ביותר של מסלול הפיכתכם להורים, ברוכים הבאים להחלטה הקשה מכולן: להעניק לרך הנולד את שמו. בעזרת השם, כמובן   "ואיך קראתם לו?" מכלול שלם של שיקולים עומדים לנגד ההורים המבקשים להעניק לילדיהם את שמם:

המשיכי לקרוא »

מִצְוָוה VIP

"מזל טוב, יש לכם בן!" אם גם אתם שמעתם את המשפט הזה מתישהו במהלך ההיריון או הלידה, החלק הבא רלוונטי עבורכם במיוחד. כי ביהדות, למין היילוד יש עוד משמעות חשובה במיוחד, מלבד כמובן מההחלטה האם לצבוע את החדר בוורוד או בכחול: ברית מילה לבנים ביום השמיני שלאחר הלידה. ברית מילה

המשיכי לקרוא »

זבד הבת

אמרה יהודית עממית מספרת כי בכל השמחות המשפחתיות שיש ליהדות להציע לנו, יש מישהו שבוכה: בברית המילה זה התינוק, בבר המצווה אלו ההורים ובחתונה זו הכלה. אבל יש רק שמחה אחת יוצאת מן הכלל: זבד הבת – בה, אפילו כלת השמחה שקטה ורגועה… זבת הבת, (או "בריתה" כפי שהיא מכונה

המשיכי לקרוא »

בין גידול פיקוס לגידול תינוקות

במשך תשעה חודשים ליוויתם אותו (או אותה) בציפייה דרוכה. הוא היה חלק אינטגרלי מגופהּ של אימו; ניזון מתזונתה ודמו הוליך אל איבריו המתהווים את נשימות חמצן החיים שלה. ברגע הלידה, לאחר שגופו היה כבר מוכן לצאת לחיים עצמאיים, הוא קיבל עוד תוספת נכבדה, אחת ומיוחדת, שהפכה אותו לבן אדם: נשמה.

המשיכי לקרוא »

מאות בתי חב"ד ברחבי הארץ מקיימים פעילות קבועה של תורה, תפילה וחסד. בעת החירום הזו, שליחי חב"ד מתגברים עוד יותר את היקף הפעילות. בתרומה כספית שלכם, נוכל להגדיל ולהרחיב את הפעילות, וביחד לעשות הרבה יותר טוב.

כאן תוכלו להקדיש שיעור תורה, תפילה או פעילות חסד – לזכות חיילי צה"ל, לרפואת הפצועים, לשלום החטופים, לעילוי נשמת הנופלים ולניצחון עם ישראל.

התרומה מוכרת לצרכי מס (סעיף 46)

כתבו מילות פרידה וזיכרון, וספרו על מצווה או מעשה טוב שתעשו לעילוי הנשמה

הנה כמה המלצות למעשים טובים שתוכלו לקבל על עצמכם לעשות לעילוי הנשמה:
להדליק נרות שבת, לומר מזמורי תהילים, לומר פרקי משנה, להניח תפילין, לומר ברכות השחר, לערוך הפרשת חלה, לרכוש אות בספר התורה, להכשיר את המטבח, להתקין או לבדוק מזוזות

נהדר!

יש לנו גם ערכת קישוט שמוסיפה לאווירה

בערכה יש:

  • 5 כיפות
  • 10 שירוני חנוכה
  • אלמנטים לתלייה: סופגניה, חנוכיה, כד, סביבון
  • 10 חוברות "חג של אור"
  • שרשרת "חוגגים ביחד"

בעלות של 55 ש"ח

תודה לך על השיתוף!

עוד מעט התגובה תופיע בשמך בדף הזיכרון

דילוג לתוכן